Biztonsági adattörlés

Az alábbi cikkben két egyszerűen használható kis ingyenes programot fogunk bemutatni, amivel biztonságos adattörlést lehet a merevlemezünkön végrehajtani. Ahogyan sokan nyilván már tudják, amikor a számítógépünkön törlünk egy fájlt vagy mappát, akkor fizikailag az még nem törlődik a lemezről, csupán a merevlemez elejében lévő fájl elhelyezkedési táblázatunkból törlődik, ami azt mondja meg a lemezen hol kezdődik és meddig tart a fájl. Ha valaki ezt egy speciális program segítségével megállapítja, akkor vissza tudja állítani a letörölt fájljainkat.

Ennek megakadályozására számtalan program elérhető, ezek közül az egyik legprofibb, ráadásul ingyenes, a DiskWipe. Ennek a kis segédprogramnak számtalan opciója van az adatok biztonsági törlésére, köztük komoly katonai szintű algoritmusok is, van amelyik szimplán nullákkal írja tele a lemezt és olyan is, amelyik véletlenszerűen beleír, így roncsolva az adatokat.

Disk Wipe

A másik, sokak által már ismert és jellemzően a gépek karbantartására használt CCleaner is alkalmazható a feladatra. Az alábbi képen látható hol találjuk a funkciót a programban.


Itt lehetőségünk van az éppen használt meghajtónk szabad területének tisztítására is, illetve a Disk Wipe-hoz hasonlóan akár komplett meghajtót is lepucolhatunk vele.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Facebook