Nem megy a szkennelés, mi lehet a gond?

Sokaknak ismerős lehet az az eset, amikor egy régebbi szkenner a frissített Windowsra nem képes szkennelni. Már túl vagyunk megannyi állítgatáson, az SMB portot is 139-ről 445-re átállítottuk oda-vissza, az elérési út és a jelszó is megfelelő, a szkenner mégis hibát jelez. Erről az esetről lesz most szó.

A problémát gyakran az SMB protokoll verziója okozza. Főként a régebbi szkennerek, de egyes gyártók esetében vannak köztük egészen új típusok is, amelyek csak úgy hajlandóak működni, hogy a legrégebbi SMBv1 protokoll be van kapcsolva a Windows-ban. Csakhogy ezt nemrégiben egy frissítéssel kikapcsolta a Microsoft, mivel biztonsági hibákat tartalmaz. Ha mindenképpen ragaszkodunk a régi hardverünkhöz és nem akarunk újba beruházni, akkor nem marad más, mint az SMBv1 visszaállítása. Mutatjuk hogyan.

SMBv1

Ehhez először is menjünk be a vezérlőpult \ programok \ programok és szolgáltatások felületre, ahol bal oldalt a Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása pont alatt a fenti képen látható felületen be kell pipáljuk az SMB 1.0 négyzetbe a pipát, majd nyomni egy OK-t.


Powershell-ből az alábbi parancs segítségével le tudjuk ellenőrizni az SMBv1 állapotát:

WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName SMB1Protocol

Az engedélyezéshez ezt a parancsot kell kiadjuk:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName SMB1Protocol

A kikapcsoláshoz pedig ezt:


Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName SMB1Protocol

Ha egyébként minden más paraméterünk jól van beállítva a szkenneren/nyomtatón, akkor jó eséllyel ezt követően beindul a szkennelés. Ha mégsem és nincs már több ötletünk, akkor még van egy alternatív lehetőség is, amennyiben az eszköz képes FTP-re szkennelni úgy egy extra program telepítésével tudunk neki FTP szervert csinálni, amivel áthidalható a hálózati megosztásra szkennelés problémája. Ehhez a FileZilla az egyik legjobb, ráadásul ingyenes alternatíva, amit egy programbemutató cikkünkben hamarosan be is fogunk mutatni.

Az SMB protokollal kapcsolatban bővebb információk, tippek a Microsoft oldalán találhatóak itt: https://support.microsoft.com/hu-hu/help/2696547/detect-enable-disable-smbv1-smbv2-smbv3-in-windows-and-windows-server

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Facebook