NTP időszinkron beállítása Windows-on

Nem pontos a gép órája? Szerveren Active Directory környezetben a klienseken elmászik az idő? A megoldás az internetes (NTP) időszinkron beállítása, ami a hagyományos hardveres órát egy folyamatosan internetes forrásból frissülő idő szinkronra váltja, ezzel biztosítva a folyamatos, atomóra szintű pontosságot. A beállításhoz egy rendszergazdai joggal indított parancssorra (cmd) van szükségünk és néhány parancsra.

Először is kérdezzük le a jelenlegi konfigurációt:

w32tm /query /source

Ha a „Free-running System Clock” vagy a „Local CMOS Clock” választ kapjuk, akkor nem NTP forrásból szinkronizálja a gép az órát. Akkor állítsuk azt be neki:


w32tm /config /update /manualpeerlist:”0.hu.pool.ntp.org 1.hu.pool.ntp.org” /syncfromflags:manual /reliable:yes

A fenti parancs segítségével a 0.hu.pool.ntp.org és a hibatűrés érdekében az 1.hu.pool.ntp.org címet is beállítottuk NTP forrásként. A felsorolásnál szóközt kell használjunk, viszont ha egynél több forrást adunk meg, akkor ezt idézőjelek közé kell tegyük.

Indíttassunk vele egy soron kívüli szinkronizációt:

w32tm /resync /rediscover

Majd ellenőrizzük le az eredményt:


w32tm /query /source

Válaszban megkapjuk, hogy az imént mely NTP szerverről kaptunk időszinkront. Ha pedig a beállított NTP szerverek listájára vagyunk kíváncsiak, akkor ezt a parancsot használhatjuk:

w32tm /query /peers

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Facebook