Nyomtatási probléma a KB5005573 frissítés telepítése után

A Windows különböző verzióin, köztük a Windows 10-esen is tömeges problémákat okozott a Microsoft legújabb, 2021. szeptemberi összevont frissítése. Windows Server 2016 alatt sikerült belefutnunk a problémába, ott a KB5005573 jelű frissítés okozta a hibát, ami azzal járt, hogy a hálózati megosztott nyomtatóra látszólag elmentek a nyomtatások, azonban minden hibaüzenet nélkül nem jött ki a nyomtatás.

A problémát egy PrintNightmare névre keresztelt Windows sebezhetőség befoltozása hívta életre, emiatt alapvetően nem javasolnám a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldási módszert, a KB5005573 eltávolítását.

Helyette van egy gyors kerülő megoldás, amihez egy regedit-et kell nyitnunk (start menü > futtatás > regedit).


Itt a következő helyre kell navigáljunk:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Print\

Majd az alábbi kulcsot kell keresnünk:

RpcAuthnLevelPrivacyEnabled

A RpcAuthnLevelPrivacyEnabled kulcs értékét állítsuk 0-ra.

A problémát a leírások alapján az okozza, hogy ennek értéke alapértelmezetten 1 lett a frissítést követően, ami aktiválja ezt a funkciót. Ha átállítjuk 0-ra, akkor kikapcsoljuk vele.


Én nem találtam meg a RpcAuthnLevelPrivacyEnabled nevű kulcsot, így létrehoztam: jobb klikk > új duplaszó és megadtam ezt a nevet, majd nyomtam egy entert, ilyenkor alapból 0 értéket kap.

A végén nincs más dolgunk, mint a nyomtatási várólista szolgáltatást újraindítani a Windows-ban. Ha azt látjuk egyszerűbbnek a gépünket is újraindíthatjuk helyette.

A fenti leírás Windows Server 2016-on működött, ha máshol esetleg nem működne még mindig ott a lehetőség a fent említett frissítést eltávolítani, majd újraindítani a gépet. A Microsoft vélhetően ad majd ki olyan javított frissítést helyette, ami nem dönti romba a nyomtatást a gépünkön.

Frissítés: egy blogbejegyzés alapján az alábbi frissítések okozhatják a problémát az egyes Windows verziókon:

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Facebook