Az Office 365 megosztott fiók kimenő levelei a saját fiók kimenőjében tárolódnak

Ez az alapértelmezett viselkedés nem csak az Office 365-ben, hanem az új generációs Exchange szerverekben is így van, most megmutatjuk hogyan lehet állítani rajta.

Először is fontos tisztázni, hogy kétféle levélküldés létezik megosztott fiók alól, küldés mint (SendAs) és küldés más nevében (SendOnBehalf). Az egyik esetben ha a megosztott fiókunk neve mondjuk info@, akkor SendAs módban a feladónál az info@ fog megjelenni feladóként, míg a SendOnBehalf-nál mindez úgy jelenik meg, hogy küldte az xy (a saját e-mail fiókunk megjelenített neve) az info@ nevében. Ennek megfelelően mindkét mód kimenő levél tárolását külön tudjuk szabályozni.

A beállításokhoz nyitnunk kell egy PowerShell sessiont az Office 365-ben (vagy saját levelező esetében az Exchange management Shell-ben). Az Office 365-ben történő PowerShell parncssor használatra ebben a cikkben adtunk segítséget:


Az aktuális beállítások lekérdezéséhez ezt a PowerShell parancsot tudjuk használni, a „SHAREDMAILBOXNAME” helyére értelemszerűen beírva a megosztott fiókunk e-mail címét:

Get-MailboxSentItemsConfiguration „SHAREDMAILBOXNAME”

A Microsoft által publikált tudásbázis szerint a Set-MailboxSentItemsConfiguration parancs használatos kimondottan erre az adott feladatra, a tapasztalatunk viszont az, hogy ez a parancs nem működik O365 alatt, helyette a Set-Mailbox segítségével oldottuk meg ezeket a feladatokat. Így mindkét változatot leírjuk most itt, ha viszont már az elején a Get-MailboxSentItemsConfiguration hibára futna javasoljuk az alternatív változatot használni mindenhol.

A postafiók összes paraméterét, beállítását is lekérhetjük egy másik parancs segítségével, amiben szintén megtalálhatóak a kérdéses paraméterek:


Get-Mailbox „SHAREDMAILBOXNAME”

Ezután így tudjuk szabályozni a SendAs esetében mi történjen:

Set-MailboxSentItemsConfiguration „SHAREDMAILBOXNAME” -SendAsItemsCopiedTo SenderAndFrom

vagy

Set-MailBox „SHAREDMAILBOXNAME” -MessageCopyForSentAsEnabled $true

Alapértelmezetten a SendAsItemsCopiedTo értéke Sender, ami miatt csak a küldő kimenőjébe kerül bele a levél, ehelyett megadva a SenderAndFrom értékkel a küldő és a megosztott fiók kimenőjébe is ott lesz a levél.

Ugyanez a SendOnBehalf esetében így néz ki:

Set-MailboxSentItemsConfiguration „SHAREDMAILBOXNAME” -SendOnBehalfOfItemsCopiedTo SenderAndFrom

vagy

Set-MailBox „SHAREDMAILBOXNAME” -MessageCopyForSendOnBehalfEnabled $true

Ezzel a paranccsal pedig egy füst alatt módosíthatjuk mindkettőt:

Set-MailboxSentItemsConfiguration „SHAREDMAILBOXNAME” -SendAsItemsCopiedTo SenderAndFrom -SendOnBehalfOfItemsCopiedTo SenderAndFrom

vagy:

Set-MailBox „SHAREDMAILBOXNAME”  -MessageCopyForSendOnBehalfEnabled $true -MessageCopyForSentAsEnabled $true

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Facebook