Mi foglal ennyi helyet a Windows mappában?

Nagyon gyakran előforduló probléma, amikor nem találjuk hova lett a fél merevlemezünk vagy SSD-nk, a szokásos takarítási rutinon már túl vagyunk (akár a nagyon kedvelt CCleaner-rel is) és még mindig nagyon sok hely hiányzik, a mappák méretének ellenőrzésekor pedig az derül ki, hogy a Windows mappa irreálisan nagy, a benne lévő mappák mérete viszont ezt nem tükrözi. Ha ismerős a történet, akkor van egy tippünk hova tűnhetett a hely.

Szükségünk lesz egy Total Commanderre a feladathoz, aminek a nézet beállításaiban a rejtett és a rendszerfájlok megjelenítése is be van kapcsolva. Ezt a beállítások \ általános beállítások alatt tudjuk megtenni:

Total Commander rejtett fájlok

Ezt követően keressük meg a C:\Windows\assembly mappát:


Total Commander assembly mappa

Itt minden .NET verzióhoz találunk egy NativeImages nevű mappát, ezek belül mindegyikben van egy temp mappa. Na ennek tartalmát nyugodtan törölhetjük Shift+Delete segítségével, sok esetben találtam már benne több 10 GB-nyi szemetet.

Van még egy másik mappa, aminek tartalmát szintén érdemes manuálisan törölni bizonyos időközönként, ez pedig a C:\Windows\SoftwareDistribution, ami pedig a Windows Update működése során generál némi szemetet. Ezzel korábban már foglalkoztunk A Windows Update helyreállítása című cikkünkben.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Facebook