Hogyan netezz privát módban

Van a böngészésnek egy olyan módja, amikor a gépen futó böngésző semmilyen adatot nem tárol le a gép merevlemezére, így megelőzhető, hogy bizalmas adatok kerüljenek illetéktelen kézbe, illetve megelőzhetjük vele, hogy a gép tároljon bármit azzal kapcsolatban merre is jártunk a neten. Ezt a módot hívják privát böngészésnek, vagy InPrivate módnak.

Az Internet Explorer és az Edge böngészőkben csak nyomjuk meg a Control+Shift+P billentyűkombinációt és máris egy új ablakban találhatjuk magunkat, aminek a fejlécében az InPrivate feliratot láthatjuk. Amit itt böngészünk arról semmilyen adatot nem fog letárolni a gép, amint bezártuk azt az InPrivate ablakot még azok az adatok is elillannak a memóriából, amit a böngészés során használt a gépünk.

Ugyanez a billentyűkombináció működik Mozilla Firefox alatt is. Chrome-ban a Control+Shift+N-t használhatjuk ugyanerre, a Chrome inkognitómódnak nevezi ezt a szolgáltatást.


Ha valamilyen idegen helyen, nem megbízható gépen (pl. netkávézóban, egyetemen, stb.) böngészünk és bizalmas adatokat adunk meg, vagy valamilyen rendszerbe bejelentkezünk, akkor használjuk ezt a módot, így garantáltan nem fog semmit megjegyezni róla a gép. Ezzel még magát a kommunikációt nem titkosítottuk, amit ugyan a HTTPS-sel működő oldalak a kliens-szerver kommunikációban megtesznek nekünk, de nem teljesen névtelenül netezünk így sem, csupán a gépen nem marad nyoma semminek és garantáltan bizalmas adataink se fognak például sütik, tárolt jelszavak formájában a gépen maradni. A teljesen névtelen böngészést egy Tor nevű böngészővel fogjuk tudni megoldani, egy későbbi cikkben erről is ejtünk majd pár szót.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Facebook