Nem látszanak a hálózati gépek a Windows intézőben

A Windows 10 1803-as verziójában találkozhattak először a felhasználók a problémával, azóta már a Windows 7-ben is debütált egy olyan frissítés, ami a hálózati erőforrások listázásáért felelős. Ennek hiányában pedig a gép vagy nem látszik a hálózaton és/vagy nem találja a többieket. A Microsoft biztonsági okokra hivatkozva tiltotta le a szolgáltatást, mondván különben sincs rá szükség, ami sok esetben igaz is, de tapasztalataink szerint sok felhasználó problémákba ütközik tallózás hiányában. Nekik szeretnénk most segíteni.

A problémát a funkciófelderítő erőforrás közzététele nevű szolgáltatás hiánya okozza, amit a frissítés manuális indításúra állít át és le is állítja azt.

A helyreállításra két módszert mutatunk be. Az egyik, az egyszerűbb a grafikus felületen működik, a start menü futtatásba írjuk be, hogy szolgáltatások, majd enter vagy services.msc és nyomjunk entert. A megnyíló szolgáltatások konzolban keressük meg a funkciófelderítő erőforrás közzététele szolgáltatást, kattintsunk rá duplán és az indítás típusát állítsuk át automatikusra, majd nyomjunk az indítás gombra. Amint a szolgáltatás elindult a gép máris felderíthető a hálózaton, és látja a többieket is, amennyiben a hálózatfelderítés szolgáltatás is aktív a hálózati és megosztási központban.

A másik megoldási lehetőség ha egy rendszergazdaként indított parancssorba beírjuk az alábbi két parancsot és nyomunk egy entert:

sc config FDResPub start=auto
sc start FDResPub

Ha több gépen szeretnénk gyorsan megoldani a problémát, akkor ezt a két sort jegyzettömb segítségével egy .bat kiterjesztésű fájlba mentsük el és akkor elegendő azokon a gépeken ezt a fájlt rendszergazdaként futtatva elindítani.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook